Da li unosite dovoljno gvožđa?

Nedostatak gvožđa je najčešći poremećaj u ishrani Malokrvnost ili anemija je vrlo često zdravstveno stanje. Do malokrvnosti dolazi kada čovek unosi premalo gvožđa u svoj organizam. Možemo reći da se simptomi nedostatka gvožđa pokažu tek onda, kada telo potroši sve svoje zalihe.

image

Nedostatak gvožđa je u današnje vreme sve češći poremećaj u ishrani!

Novopečene majke, trudnice, čak i deca, adolescenti, aktivni sportisti i bolesne osobe spadaju u najugroženiju grupu.

 

Zašto je gvožđe važno za telo?

Gvožđe predstavlja ključni sastojak hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, čiji je zadatak transport kiseonika do ćelija. Ukoliko unosimo premalo gvožđa, posledično postajemo anemični, što dovodi do toga da smo umorni i slabo raspoloženi.

Na globalnom nivou je nedostatak gvožđa prisutno:

  • U 30% populacije
  • 43% predškolske dece
  •  37% školske dece
  • 51% trudnica

 

Koji su najčešći uzroci malokrvnosti?

Najčešći uzroci su: obsežna krvarenja iz digestivnog trakta, menstrualna krvarenja, porođaj, povećana potrošnja gvožđa tokom trudnoće i dojenja. Veću potrošnju gvožđa imaju deca i adolescenti tokom intenzivnog rasta. Uzrok može biti i nedostatak gvožđa tokom oporavka od različitih teških bolesti.

 

Kako možemo da pomognemo sebi?

Pored nekih dodataka ishrani, nivo gvožđa možemo podići adekvatnom ishranom.

Gvožđem je bogata proteinska hrana, najviše goveđe meso, riba, plodovi mora i piletina.

Gvožđe je visoko zastupljeno i u spanaću, radiču, tikvicama, suvom voću poput šljiva, grožđa i svežem voću –bananama, trešnjama i ribizlama.

Uz hranu koja sadrži gvožđe bi trebalo konzumirati i veću količinu vitamina C, koji se nalazi u citrusima, zelju, brokoliju i kiviju.